Tjäna pengar som affiliate (del 2)

Jag fortsätter nu artikelserien som behandlar ämnet hur man kan tjäna pengar som affiliate. I denna del kommer jag främst prata om hur man väljer sökord.

1. Tänk alltid ROI (Return of investment). Med det menar jag att du ska förstå att allt har sitt pris, som man oftast i SEO-branschen betalar med valutan tid. Du kan öppna en webbplats som säljer bär, och du kan tjäna stora pengar på den. Men kollar man på hur mycket tid och pengar du investerat i det, kommer ROI vara mycket låg. ROI kan exempelvis vara låg pga hög konkurrens, liten vinstmarginal och för lite sökvolym. Det är därför bättre att rikta in sig på ett sökord som har hög ROI, så att du kan tjäna lika mycket pengar, fast med mindre investering.

Kolla alltid upp marknadens:

  • Provision
  • Köpkraft
  • Sökvolym
  • Konkurrens

2. När man pratar om målgrupp och köpstyrka i ett sökord så menar man vilket sökord som kommer ge dig mest inkomst per besökare.  Detta i sig har inget att göra med ROI utan betyder bara hur starkt ditt sökord är, oavsett hur mycket du investerat i det.

Din uppgift är att hitta det sökord som den köpstarkaste målgrupp använder sig av. Du vill inte ha besökare som bara vill ha information om en produkt, du vill ha besökarna som vill köpa en produkt.

Ett exempel:

Om din sajtidé/affärsidé är att sälja webbhotell så kan du inte använda dig av sökordet ”gratis webbhotell.” Du vill hellre marknadsföra dig på ”köp webbhotell”. Visst är det självklart, men ändå tänker man inte alltid på det.

Ett stort misstag många gör är att rikta in sig på sökordet ”billiga”. Dessa söktermer ger bra ROI när du har en fast provision per sale, men mindre bra när det är procentbaserad provision. Har du en fast provision, skall du definitivt rikta in dig på de billiga söktermerna då det är lättare att förmedla ett köp när det handlar om småpengar.

Om du får 50 kr för varje sale du drar in, så kvittar det hur mycket besökaren handlar för. Desto dyrare produkter du lägger upp på sajten, desto mindre chans är det att besökarna handlar.

Sponsrar du annonsörer som ger dig en procentbaserad provision på 10% så vill du inte ha besökarna som handlar för 10 kr, du vill ha besökarna som handlar för 1 000 kr.

Kom ihåg att det är svårt att hitta ett lönsamt sökord med låg konkurrens. Det kräver kunskap, research och en viss gnutta tur.

Att ge sig in i exempelvis smslån är inte så smart om du är ny affiliate. Sms lån är ett nisch så är mycket konkurrensutsatt eftersom det är rätt bra provision och cash i nischet. Många sajter inom sms lån är sajter där du kan jämföra olika sms lån.

Read More