Provisionsbaserade annonser

Du visste väl att du kan få passiva inkomster genom annonser på din hemsida? Den som inte redan har kommit igång bör helt klart testa sina möjligheter. Ju mer trafik din hemsida genererar desto mer bättre chanser att få bra betalt för dina annonser. Givetvis har din hemsidas relevans för en viss målgrupp en avgörande funktion då vissa nischer drar till sig mer besökare än andra.

Varje gång du förser ett företag med en besökare på deras hemsida så kan du tjäna pengar på den besökarens aktivitet. Det kan handla om en försäljning, eller någon form av registrering av tjänster. Ingen direktkontakt med företagen är nödvändigt. Det finns så kallade affiliatenätverk som erbjuder hundratals företagspartners som oftast automatiskt inleder samarbete om din hemsida är relevant för företagets produkter. Det finns även annonser som generar pengar per klick.

Google AdSense

Google Adsense är ett väletablerat annonsverktyg som kan generera mycket pengar för den som har många unika besökare varje månad. Att det är möjligt att göra reklam för sin egen hemsida via Google känner nog många till. Förvisso är det inte kostnadsfritt men din hemsida visas högt upp bland sökresultaten på relevanta sökord. Reklamen som visas är inte exklusiv för Google utan den visas även hos partners till Google.

Den som blir partner har möjlighet att placera flera annonsfält på sin hemsida och på så sätt göra reklam för Google’s kunder på sin egenägda hemsida. För varje person som sedan klickar på annonsen tjänar du ett visst antal ören eller kronor beroende på vilken typ av annons det gäller. När besökare till din hemsida klickar på annonsen tjänar du alltså pengar. Google baserar annonsinnehållet på besökarens surfhistorik och försöker matcha så relevanta annonser som möjligt.

Provisionsbaserade annonser

Google Adsense är alltså baserat på klick. Det finns andra affiliatenätverk som även erbjuder provisonsbaserade annonser. Dessa så kallade affiliateprogram ger exempelvis 8-15% i provision ifall någon köper produkten via din hemsidas marknadsföring och annonsering. Mer konkret är du affiliate om du önskar förmedla försäljningar via annonser på din hemsida. Affiliatenätverken tillhandahåller dessa annonser och håller koll på din försäljning. Konsumenten är personen som klickar på din annons via din hemsida och bestämmer sig för att köpa en produkt eller registrerar sig för den tjänst du marknadsför.

Om någon klickar på en provisionsbaserad annons och därefter genomför ett köp kopplas köpet till din hemsida och du erhåller provision. Det är vanligt att många söker efter exempelvis resor. Skulle du därför driva en hemsida inom nischen resor så är det fördelaktigt att annonsera för exempelvis hotell och flyg. Gör någon en hotellbokning eller en bokning av flygresa via din hemsida så har du snart tjänat in en del pengar om du regelbundet har många besökare.

Svårigheten är dock att få in besökarna till hemsidan, när det väl är gjort är det relativt lätt att börja tjäna pengar på dessa. Men för att komma dit krävs arbete med sökmotoroptimering och kanske hitta en nisch som inte har allt för hög konkurrens.